Wat is burnout?

HomeVisieSCIO-Eductor in de mediaCoachingUWV en ARBOSensi therapieTeambegeleidingLoopbaanadviesEMDRHealingTouch of MatrixRelatietherapieSCIO -Eductor Quantum BiofeedbackPreventie en re-integratieBurn-out en stressStralingsbelastingWie zijn wijOnze opdrachtgeversLinks en boeken over gezondheidAlgemene voorwaardenSitemap

Symptomen van burnout

Er is een basaal gevoel van opgebrand zijn, van op en leeg zijn. Dit uit zich onder andere in concentratieproblemen, vermoeidheid, futloosheid, soms huilbuien en chaotisch denken. Men ziet ook vaak overal tegen op. Je kan wel zin hebben om dingen te gaan doen, maar niet de fut hebben. Tevens kan de waarneming van de buitenwereld verstoord zijn, dat je niet meer goed hoort wat mensen om je heen zeggen, niet meer goed ziet en oppikt wat er precies om je heen gebeurt.

Het kan ook zijn dat je overgevoelig wordt voor licht of geluid. Tijdens sociale contacten kan iemand zich opeens erg ongemakkelijk voelen en hem of haar het zweet letterlijk uitbreken. Men kan zich ook gaan afsluiten van de omgeving.

Iemand met een burn-out is vaak ook teleurgesteld. "Hoe kan mij dit nou overkomen" en "Het werk is toch altijd leuk geweest" zijn veelgehoorde kreten. Zaak is om niet te verzanden in depressieve buien en al te grote teleurstelling in zichzelf. Het kan namelijk iedereen overkomen. Teleurstelling uit zich vaak in faalangst, moeheid, allerlei lichamelijke klachten en uiteindelijk in volledige uitputting. Dan ben je nog verder van huis.

Burnout symptomen zijn vaak gelijk aan normale lichamelijke klachten.
Als je bijvoorbeeld vaak grieperig bent of vaak een koortslip hebt, dan denk je toch niet meteen aan burnout symptomen? Bovendien zullen veel mensen die toch al niet naar hun lichaam willen luisteren, deze klachten als onzin of als toeval afdoen.
Door naar de combinatie van burnout symptomen te kijken, krijg je een beter beeld.

Je herkent een (dreigende) burnout aan een combinatie van meerdere van onderstaande burnout symptomen:

Persoonlijkheids-kenmerken en burnout

Je krijgt pas een burnout als je langdurig en ver over je grenzen heen gaat. Eigenlijk voel je al veel langer dat er iets aan de hand is en krijg je al hints vanuit je omgeving, maar die zijn moeilijk om te accepteren. Iets in jou zorgt ervoor dat je niet wil of kan luisteren. Je hebt nooit de intentie gehad om burnout te worden. Toch?!

De achterliggende oorzaken van je burnout zijn perfectionisme, controle-gedrag, loyaliteit, geen grenzen aan kunnen geven en een overmatig verantwoordelijksgevoel. Deze eigenschappen zorgen er voor dat je veel te lang doorgaat.